Γυμνάσιο Πόμπιας
Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου

Διαχείρηση ιστοσελίδας

Μόνο για καθηγητές



περι ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

1.Τι είναι το κομπόστ;

Κομπόστ είναι το αποτέλεσμα της αποσύνθεσης οργανικής ύλης, δηλαδή διάσπασης υλικών φυτικής κυρίως προέλευσης. (Το κομπόστ χρησιμοποιείται για τη βελτίωση των εδαφών)

2.  Μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας;

  Ναι, φυσικά και μπορούμε καθώς είναι μια εύκολη και ανέξοδη διαδικασία.

 

3.  Τι βάζουμε μέσα;

 Υπολείμματα φυτικής προέλευσης, π.χ. φλούδια από φρούτα, λαχανικά κτλ, ότι μένει από το τσάι, τον καφέ, χλωρή μάζα π.χ. από ξεβοτάνισμα ή κλάδεμα, φυλλώματα εκτός, όμως από  τα φύλλα της βελανιδιάς λόγω του μεγάλου χρόνου αποσύνθεσής τους, πρέπει να αποσυντίθενται ξεχωριστά και έπειτα να μπαίνουν στο κομπόστ. Μπορούμε να προσθέσουμε και μικρή ποσότητα κοπριάς από οικόσιτα ζώα για περισσότερο άζωτο. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και πριονίδι ή μικρά κομματάκια εφημερίδας για την αύξηση του άνθρακα.

4.  Ποια είναι η βασική προϋπόθεση;

Ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε μέσα σ? αυτό αποφάγια της κουζίνας ή οτιδήποτε ζωικής προέλευσης π.χ. κρέατα ή κόκκαλα, φυτικά προϊόντα που έχουν μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων ή άλλων τοξικών ουσιών.

5. Σε πόσο καιρό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε;

Όταν θα έχουμε κάνει όλα όσα πρέπει για τη δημιουργία του κομπόστ μετά από 6-8 μήνες θα είναι έτοιμο.

6.  Ποιους παράγοντες πρέπει να προσέξουμε κατά την προετοιμασία;

Πρέπει να είναι σε ανοιχτό χώρο και να λιάζεται κάποιες ώρες της μέρας.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι το χώμα. Επίσης η θερμοκρασία, η υγρασία, ο αερισμός και η οξύτητα του κομπόστ.

(Μπεκιράι Βαρβάρα)