Γυμνάσιο Πόμπιας
Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου

Διαχείρηση ιστοσελίδας

Μόνο για καθηγητές



ΟΜΑΔΕΣ για ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ παραδοσιακών σπόρων στην ΚΡΗΤΗ

1.  «ΔΙΑΣΠΟΡΕΙΣ»:

Η εθελοντική ομάδα «Διασπορείς», με έδρα την Ιεράπετρα Κρήτης και πρωτεργάτη τον Ανδρέα Δρανδάκη, συλλέγει, σώζει, καλλιεργεί και αναδιανέμει σπόρους σε όλες τις συναντήσεις ή γιορτές που διοργανώνει. Σκοπός των εκδηλώσεων είναι, όσοι ενδιαφέρονται, να προμηθευτούν δωρεάν σπορικά παραδοσιακών ποικιλιών, να δοθούν συμβουλές για την καλύτερη διαχείρισή τους αλλά και οδηγίες για τη σωστή καλλιέργειά τους. Παλιές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, όσπρια, σιτηρά και βότανα βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος της ομάδας, τόσο από την Κρήτη, όσο και από όλο τον κόσμο.

 2.  «ΣΠΟΡΙΤΕΣ»:

Οι «Σπορίτες», με έδρα τα Χανιά Κρήτης, έχουν ένα και μόνο στόχο. Να μην επιτρέψουν την εξαφάνιση των τοπικών παραδοσιακών σπόρων, φροντίζοντας για την αναπαραγωγή τους αλλά και για την καλλιέργειά τους. Αγωνίζονται να μην χαθούν τα τοπικά λαχανικά, δημητριακά και φροντίζουν για την καλή υγεία των ανθρώπων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Διοργανώνει θεματικές εκδηλώσεις και ανοιχτές συζητήσεις για το θέμα, κάνει όμως και μια προσπάθεια προσέγγισης των παραγωγών στις λαϊκές αγορές της πόλης για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο προς την κατεύθυνση αυτή.

(Κούλα Στεφανίδη)

3.  «ΠΕΛΙΤΙ»:

Η ομάδα «Πελίτι» είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής σπόρων. Οι άνθρωποι δηλ. συνεργάζονται για έναν κοινό στόχο: αυτό σημαίνει «δίκτυο». Η ομάδα δουλεύει για τη διάσωση όχι μόνο των σπόρων αλλά όλου του οικοσυστήματος. Προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανούς τους παραδοσιακούς σπόρους που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων συγκεκριμένων βιομηχανιών. Προσπαθούν να σταματήσουν την πείνα σε χώρες χαμηλής ανάπτυξης και τον υπερ- πλουτισμό κάποιων βιομηχανιών. Το «Πελίτι» δε πουλά ή αγοράζει σπόρους: είναι δώρο της φύσης και ανήκει σε όλους. Τα χρήματα δεν υπάρχουν γενικά πουθενά. Όποιος θέλει μπορεί ως εθελοντής να συμμετέχει στις δραστηριότητες του. Βασικά, διοργανώνει γιορτές όπου μπορεί κάποιος να προμηθευτεί σπόρους, ώστε να μπορεί να προσφέρει μελλοντικά κι εκείνος στο «Πελίτι».

Για να επικοινωνήσει κανείς μαζί τους μπορεί να το κάνει είτε τηλεφωνικά (25240 22059), είτε να επισκεφτεί την έδρα του «Πελίτι» που βρίσκεται στο Μεσοχώρι Παρανεστίου στη Δράμα, ή να έρθει σε επαφή με τις τοπικές, σε κάθε πόλη της Ελλάδας, ομάδες.

(Εμμανουέλα Φασουλάκη)