10 & 20 -02-2014:Κατασκευή θερμοσπορείου
Ξεκινάμε με την πεποίθηση ότι παρακολουθούμε όλο τον κύκλο του φυτού, από το σπόρο μέχρι τον καρπό, μαθαίνοντας να το προφυλάσσουμε από τις καιρικές συνθήκες, από ασθένειες? δενόμαστε με τα φυτά που καλλιεργούμε και χαιρόμαστε βλέποντάς τα να εξελίσσονται υγιή και δυνατά. Πιστεύουμε επίσης στη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών. Από αυτή τη βάση λοιπόν ξεκινώντας, διαβάστε και δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας σπορείο. Εμείς φτιάξαμε το δικό μας βάζοντας σπόρους ντομάτας (4 ποικιλίες: καρδιά μοσχαριού, κρασοντομάτα, ντομάτα Κρήτης, ντοματίνι), πιπεριές, μελιτζάνες, μολκέικο πεπόνι, πεπόνι, καρπούζι, ατζούρια, ξυλάγγουρα, φασολάκια (3 ποικιλίες: άσπρα, αζογύρα, αμπελοφάσουλα), μπάμιες, σέσκουλο, άγριο σπανάκι, μπαζί, παπούλες, κολοκυθάκια, κολοκύθες, μαρούλι χειμωνικό, φακές, αλλά και βασιλικό, άνηθο, ρόκα. ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
ΟΔΗΓΙΕΣ: Τοποθετήστε τα πλαστικά κεσεδάκια το ένα δίπλα στο άλλο και γεμίστε τα με χώμα. Ποτίστε τα καλά. Βάλτε τους σπόρους που θέλετε και σκεπάστε τους με χώμα.
Ποτίστε ελαφρώς ξανά. Εφόσον τα φυτά μας είναι έτοιμα, παίρνουμε το πλέγμα και το λυγίζουμε ώστε να σχηματιστεί ένα «τόξο». Το στερεώνουμε στο έδαφος. Από πάνω, απλώνουμε το νάυλον. Μέσα στο θερμοσπόρειο που έχει πλέον σχηματιστεί, τοποθετούμε τις παλέτες. Πάνω σε αυτές μεταφέρουμε τα κεσεδάκια με τους σπόρους που έχουμε ετοιμάσει. Σκεπάζουμε με το νάυλον ώστε να μην περνάει καθόλου αέρας. (Από την Μαρία Φουρφουριανάκη)
|