Γυμνάσιο Πόμπιας
Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου

Διαχείρηση ιστοσελίδας

Μόνο για καθηγητές



22/03/2013-Εγκαίνια Βιβλιοθήκης

Εγκαίνια της Βιβλιοθήκης «Αλέξανδρος Μανιδάκης» στο Γυμνάσιο Πόμπιας


Μία συγκινητική κι ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου, παρουσία του Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριου της Δημάρχου Φαιστού κ. Μαρίας Πετρακογιώργη κι  εκπροσώπων του Ιδρύματος «Μανιδάκη» που δώρισε ένα πραγματικό «θησαυρό» στο Γυμνάσιο και Λύκειο Πόμπιας, Εκπαιδευτικών, Διευθυντών Σχολείων, γονέων  και φυσικά σύσσωμης της  σχολικής κοινότητας της Πόμπιας.


Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η παρουσία μαθητή της δεκαετίας του ΄30 που ταξίδεψε τους παριστάμενους σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια, όπου οι μαθητές έδειναν το δικό τους αγώνα με τις τότε επικρατούσες συνθήκες για να μάθουν γράμματα και να σπουδάσουν.

Η αναφορές του κ. Ιωάννη Φραγκιουδάκη, πραγματικά συνεπήραν το κοινό και έκαναν αρκετούς από τους  μαθητές να δακρύσουν, μαθαίνοντας από πρώτο χέρι, για τις καταστάσεις τα χρόνια που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Ιστορικό Γυμνάσιο Πόμπιας.


Το ιστορικό κτήριο του Γυμνασίου Πόμπιας, που χρονολογείται από το 1936, επέλεξε το «Ίδρυμα Μανιδάκη» και συγκεκριμένα ο αείμνηστος Αλέξανδρος Μανιδάκης, που κατάγονταν από το Σίβα του Δήμου Φαιστού, για να δωρίσει την πολύτιμη συλλογή του από βιβλία που αποτελείται από 1800 τόμους.


Σε όλη αυτή την προσπάθεια αρωγός ήταν  ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Στεφανίδης Γεώργιος, ο οποίος σε συνεργασία με την Διεύθυνση του Σχολείου ταξινόμησαν και τοποθέτησαν στην βιβλιοθήκη την πολύτιμη συλλογή του δωρητή.

Αυτή η δωρεά θα προσφέρει στους μαθητές της περιοχής πολύτιμη βοήθεια αλλά και θα καλύψει τις απαιτήσεις μια ολόκληρης κοινωνίας  στην προσπάθεια για την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.


Στη βιβλιοθήκη που θα είναι ανοιχτή για τους μαθητές αλλά και το κοινό τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του σχολείου,  μπορεί κανείς να βρει πληθώρα Ελληνόγλωσσων αλλά και ξενόγλωσσων τίτλων βιβλίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπάρχουν 1011 Ελληνόγλωσσοι τίτλοι, 619 Ξενόγλωσσα, επίσης η βιβλιοθήκη διαθέτει οπτικοακουστικό υλικό από 430 βιντεοκασέτες με περιεχόμενο εκπαιδευτικό, τέχνης και μουσικής.

Οι Διευθύνσεις του Γυμνασίου και Λυκείου Πόμπιας, ευχαριστούν για τη δημιουργία της βιβλιοθήκης την Οικογένεια Αλέξανδρου Μανιδάκη, το Δήμο Φαιστού, το Σύλλογο Αποφοιτησάντων Πόμπιας, επαγγελματίες για την προσφορά τους προκειμένου να ολοκληρωθεί η βιβλιοθήκη, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, μαθητές και καθηγητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Να σημειωθεί ότι δίπλα ακριβώς από τη Βιβλιοθήκη, δημιουργήθηκε μια Έκθεση με όργανα από το παλιό Χημείο του Ιστορικού Γυμνασίου.

http://www.cretalive.gr/crete/view/egkainia-bibliothhkhs-sto-gumnasio-lukeio-pompias/71372#

http://www.cretalive.gr/culture/view/righ-sugkinhshs-sta-egkainia-ths-bibliothhkhs-parousia-mathhth-ths-dekaetia/71812

http://kritikospalmos.blogspot.gr/2013/03/blog-post_22.html