Γυμνάσιο Πόμπιας
Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου

Διαχείρηση ιστοσελίδας

Μόνο για καθηγητές



Κανονισμός Λειτουργίας Σχολείου

Κανονισμός Λειτουργίας Σχολείου

Με την εγγραφή του στο Γυμνάσιο Πόμπιας κάθε μαθητής είναι υποχρεωμένος να τηρεί τον κανονισμό λειτουργίας, ο οποίος συντελεί στην εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου.

  • Οι μαθητές οφείλουν να προσέρχονται στο σχολείο λίγα λεπτά πριν από το χτύπημα του κουδουνιού. Μετά την είσοδο των καθηγητών στην τάξη ΔΕΝ επιτρέπεται η είσοδος των μαθητών. Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια του Δ/ντή.

Κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας,

  • Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν πάντα μαζί τους τα απαραίτητα βιβλία και γραφική ύλη για την καλή διεξαγωγή του μαθήματος.
  • Οι μαθητές υποχρεούνται να τηρούν ησυχία και να δείχνουν προσοχή στο διδασκόμενο μάθημα. Δεν επιτρέπονται κατά την ώρα της διδασκαλίας οι συζητήσεις μεταξύ των μαθητών. Ο καθηγητής, σε περίπτωση που ο μαθητής - παρά τις παρατηρήσεις του - εμποδίζει την ομαλή πορεία του μαθήματος, έχει το δικαίωμα αλλαγής θέσης του μαθητή και στη συνέχεια, αν εξακολουθεί να ενοχλεί, να τον απομακρύνει από την τάξη με απουσία.

Κατά τα διαλείμματα, οι μαθητές οφείλουν να εξέρχονται από τις αίθουσες διδασκαλίας, που παραμένουν κλειστές κατά την διάρκεια του διαλείμματος. Οι μαθητές είναι συνυπεύθυνοι για κάθε απώλεια, κλοπή ή φθορά σε αντικείμενα του σχολικού χώρου στον οποίο παραμένουν. Επίσης δεν επιτρέπεται η μεταφορά και κατανάλωση φαγητών και ποτών σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του σχολείου.

  •  Δεν επιτρέπεται η χρήση δικύκλων κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων ή κατά τους σχολικούς περιπάτους.
  • Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα και η κατανάλωση καφέ σε ΟΛΟΥΣ τους χώρους του σχολείου.
  • Μαθητής ο οποίος δε σέβεται την περιουσία του Σχολείου και προξενεί ζημιά σε αυτή εκτός από τη σχετική τιμωρία που θα του επιβάλλεται, υποχρεούται οικονομικά να επανορθώσει τη ζημιά.
  • Οι σχέσεις μεταξύ των μαθητών πρέπει να διέπονται πάντοτε από εγκαρδιότητα και ευγένεια. Δεν επιτρέπεται η χειροδικία,η κοροϊδία και τοβρίσιμο προς άλλους μαθητές.
  • Οι μαθητές ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Στην εξαιρετική περίπτωση που ο μαθητής έχει στην κατοχή μία από τις παραπάνω συσκευές, υποχρεούται, καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του εντός του σχολικού χώρου, να το έχει εκτός λειτουργίας και μέσα στην τσάντα του, αλλιώς ο καθηγητής είναι υποχρεωμένος να το κατάσχει και να το παραδώσει στον Διευθυντή και ο μαθητής τιμωρείται.

 

Τέλος, υποχρέωση όλων των μελών της Σχολικής Μονάδας είναι να διατηρούν καθαρό τον περιβάλλοντα χώρο, σεβόμενοι έτσι και τον εαυτό τους και τους γύρω τους.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Αποκλίσεις των μαθητών από τους κανόνες του σχολείου, τους όρους της ισότιμης συμμετοχής στη ζωή του σχολείου, από τον οφειλόμενο σεβασμό στον εκπαιδευτικό, στη σχολική περιουσία, στο συμμαθητή, θεωρούνται σχολικά παραπτώματα. Η συμπεριφορά των μαθητών/τριών πρέπει να είναι σύμφωνη με τις γενικές αρχές, τις αξίες και τους κανόνες του σχολείου. Η παραβίαση των κανόνων αυτών συνεπάγεται ποινές, όπως:

  • Προφορική παρατήρηση / Επίπληξη
  • Ωριαία απομάκρυνση από το μάθημα.
  • Αποβολή από τα μαθήματα από 1 έως 2 μέρες.
  • Αναγκαστική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος

Ενδεικτικά, αναφέρονται είδη παραπτωμάτων που επισύρουν τον πειθαρχικό έλεγχο:

  • αδικαιολόγητη και συστηματική καθυστερημένη άφιξη στο σχολείο
  • αταξία μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας
  • αυθαίρετη απουσία σε ενδιάμεση ή τελευταία ώρα του σχολικού προγράμματος
  • έξοδος από το χώρο του σχολείου χωρίς άδεια
  • ασέβεια ή απείθεια σε εκπαιδευτικό ή άλλο πρόσωπο
  • απρεπής συμπεριφορά προς συμμαθητή (απειλή, χλευασμός, βάναυσος αστεϊσμός, εξύβριση, προσβολή, άσκηση κάθε μορφής βίας κ.λ.π.)
  • φθορά/ζημιά στο κτήριο ή τις εγκαταστάσεις του σχολείου
  • φθορά ή υπεξαίρεση αντικειμένων

Είναι αυτονόητο ότι κάθε επιβολή ποινής θα είναι ανάλογη με το παράπτωμα στο οποίο έχει υποπέσει ο μαθητής σε συνδυασμό και με τη συνολική στάση του και συμπεριφορά του και θα έχει πάντα γνώμονα και αρχή την τιμωρία της πράξης και όχι του παιδιού

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης του μαθητή ευθύνεται εξ’ ολοκλήρου ο κηδεμόνας του ο οποίος οφείλει να ενημερώνει το σχολείο για την απουσία του. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η προσέλευση του κηδεμόνα στο σχολείο κατά τακτά χρονικά διαστήματα για ενημέρωσή του. Κάθε ώρα μαθήματος, ο απουσιολόγος της τάξης, σημειώνει στο απουσιολόγιο τους απόντες μαθητές και υπογράφει ο διδάσκων καθηγητής. Συνεπώς κάθε ημέρα λειτουργίας του σχολείου ο μαθητής που απουσιάζει παίρνει ισάριθμες απουσίες με το ωρολόγιο πρόγραμμα (πχ αν έχει επτάωρο παίρνει 7 απουσίες). Ισάριθμες απουσίες με το ωρολόγιο πρόγραμμα χρεώνεται ο μαθητής και όταν απουσιάζει από εκδηλώσεις του σχολείου (Εθνικές γιορτές, περιπάτους κλπ).


Οι απουσίες δεν διακρίνονται σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες. Να σημειωθεί ότι δεν προσμετρώνται απουσίες μέχρι είκοσι (20) ημερών που οφείλονται σε σοβαρά και επείγοντα περιστατικά και απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωσης, όπως έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που απαιτούν άμεσα χειρουργική επέμβαση ή νοσηλεία σε Νοσοκομείο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει ο κηδεμόνας να ενημερώσει το Σχολείο για την ιδιάζουσα περίπτωση του προβλήματος υγείας και να προσκομίσει σχετική νοσοκομειακή ιατρική γνωμάτευση.

 

Επαρκής (για συμμετοχή στις εξετάσεις Ιουνίου) χαρακτηρίζεται η φοίτηση ενός μαθητή όταν το σύνολο των απουσιών του δεν υπερβαίνει τις 114 ανεξάρτητα από το λόγο στον οποίο οφείλονται.

Ανεπαρκής (επαναλαμβάνει την τάξη) χαρακτηρίζεται η φοίτηση ενός μαθητής που σημείωσε πάνω από εκατόν δεκατέσσερις (114) απουσίες.

Επιμένουμε σε μια στενή συνεργασία ανάμεσα στο σχολείο και τους γονείς με στόχο την πρόοδο των παιδιών σε όλους τους τομείς.