Γυμνάσιο Πόμπιας
Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου

Διαχείρηση ιστοσελίδας

Μόνο για καθηγητές



Αρχική σελίδα Ιστορία του Σχολείου

Ιστορία του Σχολείου

  Στο χωριό Πόμπια χτίστphotooldηκε το πρώτο Δημοτικό σχολείο το 1845, ένα από τα πρώτα σχολεία της Κρήτης.

 Μετά από τριάντα χρόνια το 1875 ιδρύθηκε η Ελληνική σχολή Καινουργίου ? Πυργιωτίσσης, για την έδρα της οποίας ξέσπασε διχόνοια ανάμεσα στις παραπάνω επαρχίες και η έδρα περιπλανήθηκε μεταξύ Πετροκεφαλίου και Πόμπιας μέχρι να ιδρυθεί το σημερινό Γυμνάσιο της Πόμπιας.

 Στις αρχές του αιώνα το 1901 λειτούργησε στην Πόμπια το Σχολαρχείο, που είχε μόνο τρεις τάξεις. Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, κανένα κορίτσι δεν φοιτούσε, παρά μόνο αγόρια. Οι πρώτες μαθήτριες ? λίγες φυσικά ? φοιτούν στο Γυμνάσιο το 1921.sxoleio-4

 Με ενέργειες του στρατηγού Γεωργίου Κατεχάκη το 1932 γίνεται επέκταση της ανατολικής πτέρυγας του Γυμνασίου, η δυτική πτέρυγα χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ?60. Το 1927 γίνονται και οι έξι τάξεις του Γυμνασίου.

Με έγγραφο η εθνική κυβέρνηση της Ελλάδος κατά την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου (Νοέμβριος 1940) προς τους δασκάλους, όπως υπενθυμίζουν σε κάθε στιγμή και παντού στους μαθητές και στους γονείς αυτών, ότι ιερό τους χρέος είναι να εκτελούν με ενθουσιασμό κάθε κρατική διαταγή βοηθώντας έτσι την εθνική κυβέρνηση και τον εθνικό στρατό και ζητά την πατριωτική συνεργασία των Ελλήνων δασκάλων, ώστε να έχουν πίστη στην τελική νίκη. Με άλλο έγγραφο παραγγέλνει την πλήρη συσκότιση των οικημάτων, κάλυψη των τζαμιών για να μην βομβαρδιστούν τα κτίσματα σε περίπτωση αεροπορικής επίθεσης των Γερμανών, κατά τις βραδινές ώρες.

 Με άλλο έγγραφο, που κοινοποιεί με επιστολή ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης ζητά να διενεργηθεί έρανος για την αντικατάσταση της « ΕΛΛΗΣ» που τορπιλίστηκε από τους Ιταλούς. Απ? το Γυμνάσιο Πόμπιας στάλθηκαν 2000 δραχμές.

 Το Μάιο του 1941 καταλαμβάνουν οι Γερμανοί την Κρήτη και φτάνοντας στην Πόμπια επιτάσσουν το Γυμνάσιο της, όμως δεν εμποδίζεται η ομαλή λειτουργία της σχολικής ζωής. Το 1943 δίνεται εντολή να διδάσκονται τα Γερμανικά στα σχολεία που αποσκοπούσε στην καλύτερη συνεννόηση με τους Γερμανούς κατακτητές.

 Μέσα από αρχεία του σχολείου βγάζουμε το συμπέρασμα πως οι μαθητές ήταν πάρα πολλοί, έφτασαν στους 665, όμως με την πάροδο των χρόνων έχουν μειωθεί αισθητά.

 Πρέπει να επισημάνουμε πως κατά σειρά ετών γίνονταν γυμναστικές επιδείξεις, πλήθος κόσμου παρακολουθούσε τις επιδόσεις των μαθητών σε διάφορες ασκήσεις και αθλήματα. Το γυμναστήριο χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ?60 και μέχρι σήμερα με πολλές εσωτερικές αλλαγές αγοράστηκαν όργανα γυμναστηρίου. Υπάρχει στο πίσω προαύλιο διαμορφωμένος χώρος για στίβο.

 Το 2001?2002 λειτουργεί για πρώτη φορά το Αθλητικό Γυμνάσιο Πόμπιας (ΤΑΔ) με 4 τμήματα: Κλασικός Αθλητισμός (Στίβος), Πετοσφαίριση (Βόλλευ), Ποδόσφαιρο και Ξιφασκία.

 Το 2004 -2005 λειτουργεί και το Αθλητικό Λύκειο Πόμπιας (ΕΤΑΔ) με τα ίδια τμήματα.

 Είχαμε και έχουμε πάρα πολλές διακρίσεις σε τοπικό επίπεδο Νομού, Κρήτης και Πανελλαδικά.pompia

 Το 2011-2012 δεν λειτούργησε η Α΄ Γυμνασίου Πανελλαδικά.